Leszczyńska 40, 43-300 Bielsko-Biała
33 810 00 98
karczma@rogata.pl

Jesień – sezon na dynie.

Jesień – sezon na dynie.

Za oknem piękna złota jesień. Pora roku w której rozpoczyna się sezon na dynie. Dlaczego warto ją jeść?

Dynia daje bardzo duże możliwości w kuchni zaczynając od kotletów a kończąc na słodkich babeczkach.

To baaardzo zdrowy owoc (jednak częściej mówi się ,że to warzywo),dynia jest niskokaloryczna, bogata w błonnik, witaminy i składniki mineralne, może pomóc w przeziębieniu, zrzuceniu dodatkowych kilogramów, obniżyć cholesterol, działa przeciwzapalnie. Zdrowotne właściwości dyni można wymieniać bez końca, dlatego warto w okresie jesiennym zaprosić dynię do swojej kuchni.

U Nas właśnie ruszył sezon na zupę – krem z dyni.

Za co kochamy zupę dyniową:

  • zupa dyniowa ma działanie przeciwzapalne i antynowotworowe dzięki dużej zawartości beta-karotenu;
  • zupa z dyni zawiera dużo witaminy C i cynku, które odpowiadają za prawidłową pracę układu odpornościowego, a ok. 25 dag dyni zapewnia aż 19 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę C;
  • zupa z dyni stanowi doskonałą odżywkę dla naszej skóry, zawarte w niej witaminy A, C i E skutecznie zmniejszają widoczność drobnych zmarszczek;
  • zupa z dyni dzięki dużej zawartości błonnika i małej ilości kalorii jest idealną propozycją dla osób na diecie;
  • zupa z dyni dzięki zawartości kukurbityny ma działanie przeciwwirusowe i przeciwpasożytnicze, najwięcej tej substancji znajduje się w pestkach dyni, dlatego warto dodać je do zupy;

Jedz na zdrowie 🙂